כולם אוהבים מאפים. חלק מעדיפים מתוקים, אחרים חובבים מאפים מלוחים. כולם אוהבים את אלו אשר בדיוק יוצאים מהתנור והם יפים, תפוחים, שחומים, והריח - משגע. הכנת המאפים אורכת זמן, ולפעמים כאשר אנחנו ממהרים ואין לנו זמן להתפיח, לקפל או לחכות - באות לעזרתנו הלחמניות הבריטיות שנקראות "סקונס". ותאמינו לי, ברגע שתכינו אותן, הן יהפכו לחלק מרפרטואר המתכונים שלכם, ולא תבינו איפה הן היו קודם.

הסקונס הן לא עוגות ולא עוגיות, לא ביסקוויטים וגם לא לחמניות במובן המוכר והידוע לנו. אלו הן לחמניות חמאה מהירות הכנה, שיכולות להיות מלוחות או מתוקות. אפשר להכין אותן מכל סוג של קמח, משעורה או משיבולת שועל. ההתפחה מתקבלת מתוספת סודה לשתייה או אבקת אפייה, לפעמים בשילוב של השתיים. הבצק מחבק לתוכו כמעט כל תוספת שעולה על דעתכם. אבל מה שהופך את הסקונס למאפים מושלמים הוא קלות ההכנה שלהן. הן לא דורשות יותר מקערה אחת, כף ויד פנויה. לישה קצרה ובלי התפחה - רק מנוחה קצרה, באמת לא משמעותית.

אם אתם מכינים כמות גדולה, אפשר להשתמש במעבד מזון או במערבל חשמלי, אבל ממש אין צורך ולא צריך סתם ללכלך כלים (אף על פי שאני מציעה כאן אפשרות הכנה עם מכשיר חשמלי, אבל רק למתפנקים מאוד). מושלם, כבר אמרתי? לחמניות הסקונס מוכרות ואהובות בכל העולם. באנגליה, שם הן נוצרו לראשונה, נפגוש אותן בצורתן העגולה או המשולשת, המתקבלת מחיתוך הבצק. תחילה מעצבים על משטח עבודה את הבצק לעיגול ובהמשך חותכים אותו למשולשים, כמו בחיתוך של פיצה. בארצות הברית צורתן יכולה להיות גם מלבנית, ובגדלים שונים. המרקם שלהן קצת יותר יבש ומתפורר.

לחמניות הסקונס משתדכות נפלא עם גבינה, תמרים,  פירות יער, דמדמניות, צימוקים, חמוציות, אגוזים ונטיפי שוקולד. אפשר גם להוסיף להן תבלינים מיוחדים, כמו קינמון, פרג, עשבי תיבול (בזיליקום, זעתר, רוזמרין, תימין) או ירקות (עגבניות מיובשות, זיתים). לרוב מגישים אותן לצד חמאה וריבה, אבל פעמים רבות הן נחטפות מהתבנית עוד לפני שהספיקו להתקרר. השבוע בחרתי להציע לכם ארבעה מתכונים: הראשון הוא לסקונס בסיסיות, קלאסיות ומתקתקות. אותן אפשר להגיש לצד המתכון השני: ריבת רימונים, שאותה אפשר להגיש בתוספת קצפת מתוקה. המתכון השלישי משלב עשבי תיבול וזיתים, והוא נפלא להגשה בארוחת בוקר או ערב קלילה. המתכון האחרון הוא לסקונס עשירות בפירות יער, עם עיטור שוקולד רובי מיוחד, שמתאימות להגשה בכל זמן.

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/

ריבת רימונים - החומרים (לצנצנת של ליטר):

• ½1 ק"ג גרגירי רימונים
• 3 כוסות סוכר
• 1 כוס מים
• 2 כפות מיץ לימון
• ½ לימון פרוס לפרוסות דקות
• ½ כפית תמצית וניל משובחת
• ¾ כוס שקדים קצוצים
• 1 כוס שומשום

אופן ההכנה: שוטפים את גרגירי הרימונים ומנגבים היטב. בסיר רחב ועמוק מניחים את הסוכר והמים. מערבבים ומניחים על להבה בינונית־גבוהה ומביאים לרתיחה. מוסיפים את גרגירי הרימונים, מיץ הלימון ופלחי הלימון, מערבבים ומבשלים יחד7־5  דקות.

מוסיפים לסיר את השקדים הקצוצים וגרגירי השומשום, ומבשלים על להבה בינונית תוך בחישה והשגחה על הריבה במשך כשעה, עד שהריבה כמעט מסמיכה. הריבה נשארת מעט נוזלית, והיא מתייצבת והופכת לקונפיטורה כשהיא מתקררת. מצננים היטב ומעבירים לצנצנת אחת או למספר צנצנות קטנות. סוגרים היטב ושומרים במקום קריר עד לשימוש. מרגע שפותחים את צנצנת הריבה יש לשמור אותה במקרר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה ורבע
סוג המנה: פרווה

ריבת רימונים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
ריבת רימונים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סקונס צימוקים - החומרים (ל־16־20 יחידות):

• 3 כוסות קמח מנופה
• ¾ כוס סוכר
• 1½ שקיות אבקת אפייה
• ½ כפית סודה לשתייה
• ¼ כפית מלח
• 120 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
• 1 ביצה טרופה
• 1 כוס שמנת מתוקה
• ¼ כוס חלב או רוויון
• 1 כפית קינמון
• ¾ כוס צימוקים

להברשה:
• 2 כפות שמנת מתוקה
• 2 כפות סוכר לבן (או גולדן או חום)

להגשה:
• ריבת רימונים (או כל ריבה אהובה אחרת)
• קצפת מוכנה (ממכל של שמנת מתוקה, אפשר להמתיק במעט אבקת סוכר)

אופן ההכנה: מניחים בקערת מערבל חשמלי עם וו גיטרה את הקמח. מוסיפים את הסוכר, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והמלח. מערבלים במהירות נמוכה לקבלת לתערובת אחידה. מוסיפים את קוביות החמאה בהדרגה, תוך ערבול אטי עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את הביצה הטרופה, השמנת המתוקה, החלב או הרוויון והקינמון. מערבבים עד לקבלת בצק אחיד. מוסיפים את הצימוקים ומבליעים בבצק. נותנים לבצק לנוח 5־10 דקות במקרר לפני עיצוב הסקונס.

מקמחים משטח עבודה. לשים קלות את הבצק ומעבירים אותו למשטח העבודה. מקמחים את כפות הידיים ומרדדים לעלה בעובי 2 ס"מ. בעזרת חותכן עוגיות קורצים עיגולים (אפשר להשתמש בצורות שונות של חותכנים). מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומסדרים בתבנית ברווחים את עיגולי הבצק.

בעזרת מברשת מברישים את עיגולי הבצק בשמנת המתוקה ובוזקים מעל סוכר. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (190־200 מעלות) ואופים במשך 15־20 דקות, עד שהסקונס תופחים וזהובים. מצננים ומגישים לצד קצפת מוכנה וריבה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: חלבית

סקונס צימוקים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סקונס צימוקים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סקונס גבינה, זיתים ועירית - החומרים (ל־30־25 יחידות):

• ½2 כוסות קמח מנופה
• ¼ כוס סוכר
• ½ כפית מלח
• 4 כפות עירית קצוצה דק (או כל עשב תיבול אהוב אחר)
• 70־80 גרם חמאה חתוכה לקוביות
• 70 גרם יוגורט טבעי
• 150 גרם גבינת פקורינו מגוררת (או גבינת פרמזן)
• 1 ביצה או חלמון בלבד
• 1 שקית אבקת אפייה
• 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
• ½ כוס זיתים מגולענים וחצויים

להברשה:
• 1 ביצה טרופה עם 2 כפות רוויון

להגשה:
• שמנת חמוצה ועשבי תיבול

אופן ההכנה: מניחים את הקמח בקערה רחבה, מוסיפים את הסוכר והמלח ומערבבים. מוסיפים את העירית, החמאה, היוגורט, גבינת הפקורינו, הביצה, אבקת האפייה, הפטרוזיליה והזיתים. מערבבים יחד עד לקבלת בצק אחיד. חשוב להקפיד לא ללוש יתר על המידה, הבצק צריך להיות רך אבל לא מדי. נותנים לבצק לנוח 10־5 דקות במקרר לפני עיצוב הסקונס.

מרפדים תבנית בנייר אפייה. לשים קלות את הבצק ומעבירים למשטח עבודה מקומח. מרדדים את הבצק לגובה 3־2 ס"מ. קורצים עיגולים קטנים בקוטר של 4־3 ס"מ. מסדרים ברווחים שווים על התבנית המרופדת בנייר אפייה. מברישים את הסקונס בביצה הטרופה עם הרוויון. בתנור שחומם מראש לחום גבוה (200־210 מעלות) אופים במשך 17־15 דקות, תלוי בתנור. מגישים חם לצד שמנת חמוצה מתובלת קלות בעשבי תיבול, לפי טעמכם.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: חלבית

סקונס גבינה, זיתים ועירית (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סקונס גבינה, זיתים ועירית (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סקונס פירות יער - החומרים (ל־15־12 יחידות):

• 2 כוסות קמח מנופה
• 1 כפית אבקת אפייה
• 1 כפית סודה לשתייה
• קורט מלח
• 100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
• 3 כפות סוכר
• 1 שקית סוכר וניל
• 1 ביצה
• ½ כוס שמנת חמוצה
• ¼ כוס יוגורט טבעי או רוויון
• 100 גרם פירות יער (טריים או קפואים)
• 2 כפות אגוזים קצוצים

להברשה:
• 1 ביצה טרופה

לעיטור:
• ¾ כוס אגוזי מלך גרוסים דק
• ½ כוס שוקולד רובי (ruby) ורוד

להגשה:
• ריבה ושמנת חמוצה או קצפת

אופן ההכנה: שמים בקערה רחבה את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והמלח ומערבבים. מוסיפים את קוביות החמאה, הסוכר וסוכר הווניל ולשים בעדינות בידיים תוך כדי מעיכת החמאה בקמח בעזרת כריות האצבעות ליצירת פירורים (אפשר להכין את הבצק במעבד מזון בפולסים קצרים). מוסיפים את הביצה, השמנת החמוצה והרוויון. מערבבים בעדינות. מוסיפים את פירות היער והאגוזים ולשים לבצק אחיד הניתק מדופנות הקערה. נותנים לבצק לנוח 10־5 דקות במקרר לפני עיצוב הסקונס.

לשים קלות את הבצק ומעבירים אותו למשטח עבודה מקומח. משטחים ומעצבים ליריעת בצק עגולה בגובה 2־3 ס"מ. חותכים את הבצק למשולשים. מסדרים את משולשי הבצק ברווחים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מברישים את משולשי הסקונס בביצה טרופה ומפזרים מעט אגוזים קצוצים בקודקודי המשולשים. בתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות) אופים במשך 15־13 דקות או עד שהסקונס אפויות והחלק העליון שלהן שחום קלות. מצננים.

ממיסים את השוקולד במיקרוגל במספר פולסים עד להמסה. מכניסים לשקית קטנה, מנקבים את קצה השקית ומעטרים את פני הסקונס ברצועות שוקולד ורוד. מגישים עם ריבה ושמנת חמוצה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: חלבית

סקונס פירות יער (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סקונס פירות יער (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טיפסקל:

# הקפידו לא ללוש את הבצק יתר על המידה. עיבוד ממושך מדי יהפוך אותו לנוזלי.

# לחמניות הסקונס נהדרות ביום ההכנה, ואפשר גם להקפיאן.

# לפני האפייה אפשר להבריש אותן בשמנת, ברוויון, בחלמון ביצה או בביצה טרופה. אך חשוב להקפיד לא להבריש את הדפנות של הסקונס ולא לטפטף עליהן. מריחה מיותרת זו לא תאפשר ללחמניות לתפוח.