לראשונה זה חודשים, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערב (רביעי) מסיבת עיתונאים, שאליה הוזמנו רק עיתונאים שנבחרו מראש על ידי לשכת ראש הממשלה. נתניהו התייחס בין היתר להחלטת בג"ץ בעניין רונן בר ולעמדתה של היועמ"שית, למגעים לעסקת חטופים ולפרשת "קטארגייט". בנוסף ענה גם על שאלות כתבים ועל שאלות של אמהות של חטופים.
נתניהו על פסיקת בג"ץ: "הממשלה תמנה ראש שב"כ"
נתניהו נשאל על ידי כתבים לנוכח החלטת בג"ץ בעניין רונן בר וקביעתה של היועמ"שית לפיה הוא אינו יכול למנות ראש שב"כ חדש - "מתי יגיע הרגע שתאמר 'זו פקודה לא חוקית, אנחנו מסרבים לציית לבג"ץ?'". נתניהו השיב כי "החוק זה לא איזה פריבילגיה, החוק מחייב את כולם. מי שעובר על החוק - עובר עליו. יש פה לדעתי שאלה פשוטה - האם בג"ץ והיועמ"שית יכבדו את החוק שהוא בחירת העם? הוא נקבע על ידי נבחרי הציבור... עכשיו השאלה היא האם יכבדו את החוק או לא".
לדבריו, "זה פסק דין שניתן שפוגע בחוק, בדמוקרטיה, בביטחון המדינה, כי הוא לא מאפשר לנו, מקשה על מינוי ראש השב"כ או פיטורי ראש השב"כ - זה אותו דבר. אחרי פסק הדין שקיבלנו היום, אני בטוח שיש הרבה ביקורת לגביו, ממש באותו רגע בתזמון מופלא, אני מקבל מכתב מהיועמ"שית והיא אומרת לי 'אתה לא יכול למנות ראש שב"כ'. למה? כי אני בניגוד עניינים. אני בניגוד עניינים? היא בניגוד עניינים. זה כמו הגמל שלא רואה את הדבשת שלו, זה גמל עם שתי דבשות לפחות".
עוד אמר, כי "מה שהתברר לפני ימים אחדים במשפט שלי שעד התביעה הוא קרוב מאוד ליועמ"שית, והיא לא טרחה לדווח על זה. זה ניגוד עניינים פר אקסלנס, לא יודע אם אני הייתי נתון בדבר כזה מה היה קורה. אנחנו במלחמה קשה מול החמאס, והם במלחמה קשה בממשלה שנלחמת בחמאס ובאויבי ישראל", טען. "הם פוגעים בביטחון ישראל בזה שהם מקשים על מינוי ראש שב"כ. צריך למנות ראש שב"כ כמו שצריך למנות את נציב שירות המדינה. 75 שנה אין הנחיות כאלה, פתאום מוציאים עכשיו. הכל הצגה. ממשלת ישראל בראשותי תמנה ראש שב"כ. זה חיוני לביטחון שלנו - ואנחנו נעשה את זה".
מענה על שאלות
"הסנקציות הן בושה"
במענה לשאלת "מעריב" האם הוא מוכן לסנקציות כפי שמאיימות מדינות אירופה השיב נתניהו ותקף: "מדינות אירופה לא ישפיעו עלינו ולא יביאו אותנו לוותר על יעדי המלחמה שלנו. זה בדיוק המטרה של החמאס - להביא החלטה קובלת, להטיל סנקציות על ישראל כדי שנסיים מלחמה. זה תנאי ילדותי. אנחנו נמשיך לעשות מה שצריך כדי להשלים את המשימה. מדינות אירופה אמרו לנו אל תיכנסו לרפיח, אל תעשו זה וזה. עשינו את מה שהיה צריך. הסנקציות של בריטניה על דניאלה ויס ועל מתיישבים נוספים - זאת פשוט בושה. הם נכנעים ללחץ של המוסלמים. בושה שבריטניה במקום להטיל סנקציות על חמאס מטילה סנקציות על אישה שמאוימת יום יום בכבישי יו"ש. אלו מדינות שמאוימות על ידי הרוב האסלאמי".
"איך אתה יכול להבטיח שמתן לא ייהרג בשבי"?
בהמשך התייחס לשאלתה של עינב צנגאוקר, אמו של מתן צנגאוקר שעל פי עדות של עידן אלכסנדר נמצא במצב קשה בשבי. צנגאוקר פנתה לכתבים וביקשה: "אם מישהו מהעיתונאים שנמצא הערב במסיבת העיתונאים של ראש הממשלה רואה, אשמח שתשאלו אותו את השאלה הבאה: האם אתה מודע למצבו המידרדר של בני מתן בשבי שנותר לבד במנהרה חולה בניוון שרירים? איך אתה יכול להבטיח לי שהוא לא ייהרג בשבי כתוצאה מהמחלה או כתוצאה מהתמרון הקרקעי המתרחב, כפי שקרה כבר ל-41 חטופות וחטופים שנחטפו חיים ומתו מהמלחמה?".
נתניהו השיב לשאלתה ואמר כי "אני פגשתי את עינב ודיברתי איתה ואני מתפלא כי היא יודעת שאני יודע על מצבו של בנה. אני מסרב לקבל דוחות על מצבם הבריאותי של חטופים - זה לא נכון, אני מבקש ומקבל כל הזמן באמצעות גל הירש ובאמצעות המטה".
קטאר-גייט? "לא ידעתי כלום"
לאחר מכן נשאל רה"מ על מעורבות אנשי לשכתו ב"קטאר-גייט", ואמר כי "לא ידעתי כלום, גם היום אני לא יודע. אני יודע שיש פה שקר אחד גדול". הוא הוסיף כי "הם אומרים עליי שאני קיבלתי הון עתק מקטאר. לא קיבלתי שקל, ומי שאומר כך כבר נתבע אותו, ומי שיאמר כך ייתבע. כביכול זה השפיע עליי. תקפתי את קטאר והם תקפו אותי, לא רק בישיבות הקבינט, אני תקפתי אותם בתקשורת. אנשים משב"כ ומגופים אחרים היללו אותה".
הנאום המלא
בפתח הנאום התייחס נתניהו למלחמה בעזה והכריז על התנאים לסיומה. "מלחמת התקומה גובה מחירים כבדים אבל יש לה תכלית: להכניע את חמאס, להחזיר את חטופינו ולוודא שעזה לא תהווה איום. היעדים שלובים זה בזה. אנחנו מחויבים להשיגם עד תום. השגנו הרבה מאוד יחד אבל המלאכה לא הסתיימה, תוכנית מאוד סדורה. התחלנו בעזה, חיסלנו עשרות אלפי מחבלים, דף, הנייה, סינוואר וכנראה מוחמד סינוואר. מי שתקף אותנו באכזריות רבה כל כך מבין את גודל החורבן שהוא המיט על עצמו", אמר.
"החזרנו עד היום 197 חטופים, מתוכם 148 בחיים. נותרו עוד 20 חיים, נשיב את כולם", אמר. "אחרי שכתשנו את האויב בדרום עמדנו בלחצים בינלאומיים אדירים וגם מבית להפסיק את המלחמה. הדפנו את הלחצים. נכנסנו לרפיח, קטענו את ציר האספקה של החמאס, ורק אז פנינו צפונה ללבנון. מבצע הביפרים הנועז שלא היה כמוהו. פגענו בו זמנית באלפי פעילים של חיזבאללה, חיסלנו את רוב צמרת הפיקוד, את נסארללה המחליף שלו. השמדנו את רוב מאגרי הטילים, החרבנו את כפרי הטרור והסרנו את האיום לפלישה. אנחנו אוכפים את הפסקת האש בתקיפות רבה, זה לא מה שהיה. טפטופים... אוכפים ביד ברזל וצה"ל עושה זאת בצורה יוצאת מן הכלל".
בהמשך התייחס לאיראן ולשינויים במזרח התיכון ואמר כי "הפעולות שלנו בלבנון הביאו לנפילת משטר אסד בסוריה. אני רוצה להגיד: איראן נשארה איום רציני מאוד על ישראל. אנחנו בתיאום מלא עם ארה"ב, מדברים איתם כל הזמן ואנחנו מקווים - אם יכולים להביא הסכם שימנע מאיראן נשק גרעיני, את היכולת להעשיר אורניום, אם זה יושג עדיין אנחנו נברך על כך, אבל בכל מקרה מדינת ישראל שומרת לעצמה את הזכות להגן על עצמה".
"עדיין לא השלמנו את המלאכה, 'מרכבות גדעון' נועד להשלים את המלחמה. מבקש מכם לעשות דבר אחד: תשאלו את תושבי נתיבות, שדרות, עוטף עזה. הם רועדים לא מטילי חמאס אלא מתקיפות של צה"ל. כל שטחי רצועת עזה יהיו בשליטה ביטחונית של ישראל וחמאס יוכרע כליל", אמר.
רה"מ ציין כי "כדי לשמר את חופש הפעולה עלינו למנוע משבר הומניטרי. ידידי אמת ונפש שלנו אומרים: נותנים לכם גיבוי מלא, שולחים נשק, תומכים במועב"ט אבל דבר אחד אנחנו לא יכולים לקבל - לא יכולים לקבל מצב של משבר הומניטרי. אבל כולנו יודעים שחמאס בוזז חלק ניכר מהסיוע, ואת היתר מוכר במחיר גבוה. אנחנו מחסלים והם מגייסים באמצעות הכסף מההומניטרי".
"כדי למנוע את ההשתלטות פיתחנו עם ארה"ב תוכנית אחרת לחלוקת מזון בסיסי שלא תגיע לחמאס", ציין. "שלב א' הכנסת מזון בסיסי עכשיו לעזה כדי למנוע משבר הומניטרי. שלב ב' פתיחת נקודות מזון בחלוקה אמריקאית, באבטחת צה"ל. יצירת אזור סטרילי בדרום הרצועה, אזור נקי מחמאס, שם תושבי עזה יקבלו את מלוא הסיוע. יש מי שאומר די נו, סיימו את המלחמה. יש לי חדשות, אני מוכן לסיים את המלחמה בתנאים ברורים שיבטיחו את ביטחון ישראל. החזרת החטופים, ירידה של חמאס מהשלטון, פירוז מלא, ואנחנו מבצעים את תוכנית טראמפ. תוכנית כל כך נכונה ומהפכנית: תושבי עזה שירצו לצאת - יוכלו לצאת. כל מי שקורא לעצור את הלחימה קורא להשאיר את חמאס בשלטון. המשמעות שכל ההשקעה וההקרבה יורדת לטמיון. נקבל עוד חטיפות, עוד רציחות, עוד אונס ועוד שריפת תינוקות".
בהמשך התייחס לאמירתו של יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן, שאמר כי "מדינה שפויה לא הורגת תינוקות כתחביב" - ועורר סערה. "הזדעזעתי מדבריו", אמר נתניהו. "בזמן שחיילי צה"ל נלחמים כדי להגן עלינו, הוא אומר דברים שרק גדולי האנטישמים מסוגלים להגיד עלינו. מי שהורג תינוקות כתחביב זה חמאס, צה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם. במקום להגן על החיילים, יש מי שמגן על יאיר גולן. הוא עשה את זה כי אצלו הכל פוליטי. כדי להפיל את הממשלה הם מוכנים לעשות הכל - לשרוף את המועדון, להפסיד במלחמה. רוב אזרחי ישראל דוחים את הדברים האלו בשאט נפש. אני פוגש את החיילים, את הפצועים, את המשפחות השכולות. הם אומרים לי 'ביבי, אנחנו כאן יחד עד הניצחון. לא לעצור'. יחד ננצח".
מוקדם יותר היום קבע בג"ץ שפיטוריו של רונן בר נעשו בהליך לא תקין, תוך ניגוד עניינים. בפתח פסק הדין הדגיש נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית כי העובדה שראש השב"כ הודיע על כוונתו להתפטר אינה מייתרת את הצורך להכריע במחלוקת בין הצדדים. "החלטה על סיום כהונתו של ראש השב"כ, אחד משבעת בכירי השירות הציבורי שנדרשים באישור הוועדה המייעצת וראש ארגון ביטחון. על רקע זה התעוררו בעתירות שאלות כבדות-משקל בנוגע לחוקיות ההליך החריג והתקדימי, וכן ביחס לפעילותו התקינה, לעצמאותו, ממלכתיותו ולאי-תלותו של שירות הביטחון הכללי".
הוא הוסיף שראש הממשלה היה מצוי בניגוד עניינים במועד ההחלטה, על רקע חקירות מקורביו במסגרת פרשת הדלפת המסמכים המסווגים ופרשת המימון הקטארי. זאת בפרט מכיוון שראש הממשלה הודיע בעצמו, בכמה הצהרות תקשורתיות, כי החקירות עשויות להשפיע, בין היתר, על מצבו האישי והפוליטי.
כמו כן, היועמ"שית גלי בהרב מיארה הגיבה לאחר פסק הדין של בג"ץ, ואמרה: "בית המשפט קבע שראש הממשלה פעל במצב של ניגוד עניינים. לכן עליו להימנע מכל פעולה הנוגעת למינוי ראש שב״כ חדש עד לגיבוש הנחיות משפטיות שיבטיחו את תקינות ההליך. הנחיות יגובשו בימים הקרובים". הודעה זו פורסמה ככל הנראה כדי להניא את ראש הממשלה מלמנות ראש שב"כ חדש במסיבת העיתונאים שהוכרזה קודם לכן.
עוד אמרה: "בפסק דינו של בג"ץ מהיום בעניין סיום כהונת ראש השב"כ נקבע, כי החלטתך להביא את הנושא בפני הממשלה נעשתה במצב של ניגוד עניינים. עוד נפסק, כי היה עליך להימנע מכל מעורבות בסוגיה זו". היא הוסיפה: "במצב דברים זה, ובמכלול נסיבות העניין, עליך להימנע מכל פעולה הנוגעת למינוי ראש שב"כ קבוע או ממלא מקום. זאת, עד להשלמת הבחינה המשפטית של העניין, לימוד פסק הדין ויישומו על הנסיבות העובדתיות העדכניות".