בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת ממשיכים לעבוד על גיבוש טיוטת חוק הגיוס. בעוד שבוע יחול הדד-ליין הלא רשמי שההנהגה הרבנית של המפלגות החרדיות הציבה למה שהוגדר כ"התקדמות משמעותית לקראת אישור החוק". הפסימיות גוברת וההערכה בקרב גורמים חרדיים, וכן בקרב גורמים בקואליציה, היא כי המערכת יותר קרובה לפיצוץ ולהקדמת הבחירות מאשר לאישור חוק הגיוס על ידי רוב חברי הקואליציה.

גורמים בכירים בליכוד מעריכים לאחרונה בשיחות סגורות כי "הבחירות קרובות יותר ממה שנראה בהסתכלות מהצד". גורמים פוליטיים חרדים מסכימים עם הערכה זו. לדברי גורם חרדי המעורה בהנהגה הרבנית: "המצב השתנה. היום ההנהגה החרדית-אשכנזית כבר לא מוכנה למתווה הגיוס של משרד הביטחון, שלא לדבר על החוק המתגבש בוועדת חוץ וביטחון. הטעות הגדולה היא להציג את משבר חוק הגיוס כוויכוח בין החרדים לבין יו"ר הוועדה, יולי אדלשטיין. ההנהגה החרדית הקצינה עמדות, והיום היא לא מסכימה גם לעיקרון שמופיע במתווה של משרד הביטחון – לגיוס של 50% בקרב הציבור החרדי תוך שבע שנים".

בכירי יהדות התורה השבוע בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בכירי יהדות התורה השבוע בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

גורם חרדי נוסף מצטרף להערכה וקובע: "פניה של הנהגת יהדות התורה הרבה יותר לבחירות מאשר לוויתורים ואישור חוק הגיוס. הרבנים הגיעו למסקנה שאין למה לצפות מהממשלה הזאת, הם לא מרוויחים בה הרבה, ההסתה נגד החרדים גוברת והולכת, כולל בקרב מצביעי הליכוד והציונות הדתית. הרבנים סבורים כי הליכה לאופוזיציה היא אופציה בכלל לא רעה. לכל הפחות – זה יוריד רעל נגד הציבור החרדי".

הגורם מוסיף ומסביר: "באופוזיציה לפעמים אתה יכול 'לגנוב סוסים' הרבה יותר ממה שאתה יכול בקואליציה. אין עניין לשבת בממשלה, לחטוף אש ורדיפה בלי שמקודמים הנושאים שחשובים למגזר החרדי. זה הלך הרוח בבתי הרבנים של 'יהדות התורה'".

לפי הערכות, במפלגת ש"ס המצב שונה. יו"ר ש"ס, אריה דרעי, מעוניין בפתרון למשבר הגיוס, והוא פועל למען הפתרון הזה – אך לא בטוח שהמאמץ שלו יוביל להצלחה. אריה דרעי יודע כי אם המדינה תלך לבחירות בגלל סוגיית גיוס חרדים הוא עלול לשלם מחיר אלקטורלי. לכן, מבחינת ש"ס יש לעשות מאמץ כדי שהעילה הרשמית להקדמת הבחירות לא תהיה חוק הגיוס.

גיוס חרדים לחטיבת ''חשמונאים'' בבסיס תל השומר (צילום: יוסי זליגר/TPS)
גיוס חרדים לחטיבת ''חשמונאים'' בבסיס תל השומר (צילום: יוסי זליגר/TPS)

יש לציין כי הלך הרוח הפסימי בא לידי ביטוי גם בתקשורת החרדית. בסוף השבוע בעיתונות החרדית נרשמה מתקפה על ההנהגה החרדית בגלל חוק הגיוס, בדגש על מפלגת ש"ס. נטען על ידי הפרשנים כי יו"ר ש"ס "מאכיל את נתניהו באשליות במקום לעמוד על הדרישות של החרדים בלי להתפשר".

בחוגים פוליטיים של החרדים מסבירים כי המאמרים משקפים את הלך הרוח והכיוון של ההנהגה החרדית-אשכנזית. התסריט שעליו מדברים לאחרונה בחוגים פוליטיים של המגזר החרדי: יציאה מהממשלה, ייתכן שעוד לפני פגרת הקיץ. ההערכה היא כי במקרה זה המפלגות החרדיות ינסו לתאם מול ראש הממשלה נתניהו תאריך מוסכם לבחירות.

בליכוד עדיין מעריכים כי גם אם מפלגת "יהדות התורה" תפרוש מהממשלה בגלל משבר חוק הגיוס – מפלגת ש"ס עדיין תישאר בפנים. אולם, גורמים חרדים מעריכים אחרת. לדבריהם, מפלגת ש"ס לא תהיה הגורם שיוזם את התפרקות הממשלה והליכה לבחירות, אך אם "יהדות התורה" תצא – גם ש"ס תהיה חייבת לצאת.

אמנם מפלגת ש"ס עלולה לשלם מחיר אלקטורלי היות והמצביעים המסורתיים שלה רובם משרתים בצה"ל ובעיקר מאוד תומכים בבנימין נתניהו יענישו את ש" בסבירות גבוהה על ההליכה לבחירות, ועוד בגלל חוק גיוס. עדיין, הבייס של ש"ס, הגרעין הקשה, מורכב מ-4 מנדטים של בני תורה בני עדות המזרח. לטענת גורמים חרדים: "הם לא יבינו אם ש"ס לא תלך בעקבות יהדות התורה".

יו"ר ש"ס דרעי מודע למורכבות מצבו – לכן הוא מנסה למנוע פיצוץ או לכל הפחות לדחות אותו. ועדיין – הלך הרוח בציבור החרדי, בקרב הנהגתו וגם בקרב עסקניו – נוטה יותר לבחירות, הרבה פחות להסכמות סביב חוק הגיוס ולאישורו ברוב קולות במליאת הכנסת.