משבר הפטור מגיוס: לאחר שפג האולטימטום שהציבו החרדים להצגת הצעה לפטור מגיוס בתום חג השבועות ושבכירי הרבנים של יהדות התורה הורו לח"כים של המפלגה לתמוך בפיזור הכנסת, הכיוון המסתמן (לעת עתה) כפי שאריה דרעי המגשר רוצה, הוא תאריך בחירות מוסכם ולא הפלת הממשלה על הראש של נתניהו. פגישה דרמטית נערכה הערב (רביעי) בנושא בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו וח"כ יולי אדלשטיין

הפגישה בין נתניהו לאדלשטיין ארכה כ-30 דקות, כאשר בחדר המתוח נכח גם מזכיר הממשלה יוסי פוקס. אדלשטיין טען שעשה הכל כדי לא לפוצץ את המגעים ולשמור על שלמות הקואליציה, אבל לדבריו ״אם החרדים החליטו - אין מה לעשות״. בסביבתו של נתניהו הדעות חלוקות לגבי האפשרות שראש הממשלה יחליט להדיח את אדלשטיין מתפקידו, בניסיון לפייס את הח״כים החרדים. 

יולי אדלשטיין (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
יולי אדלשטיין (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

היום גורמים בסביבתו של נתניהו כבר ביררו מה הפרוצדורה של הדחת יו"ר הוועדה והחלפתו בח"כ אחר. מנגד, יש גם גורמים בכירים שאומרים לנתניהו כי אסור לפטר את אדלשטיין. זאת מפני שההדחה תהפוך רשמית את חוק הגיוס לחוק ההשתמטות, וגם ספק אם תביא לפתרון אלא רק תדחה את הקץ. לכן לפי שעה, חרף ההודעות האופטימית שפירסמו נתניהו ואדלשטיין בסוף פגישתם, הלך הרוח בקואליציה הוא שאנו מתקרבים לפיזור הכנסת.

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתום הפגישה: "ראש הממשלה בנימין נתניהו סיים כעת פגישה עם יו״ר ועדת חוץ וביטחון, ח״כ יולי אדלשטיין, בה הובהר כי יש דרך לגשר על הפערים בנושא הגיוס. ראש הממשלה קבע פגישה בראשותו מחר אחר הצהריים בהשתתפות ח״כ אדלשטיין, אריאל אטיאס ומזכיר הממשלה יוסי פוקס כדי לקדם את הפתרון". אדלשטיין מסר בסיום הפגישה: "הפגישה הייתה ברוח טובה המשך דיונים למחר". 

יולי אדלשטיין פרסם הודעה במהלך הפגישה בה כתב בין היתר: "אין חדש תחת השמש" והבהיר - המתווה שהוצג אמש הוא אותו מתווה שהוצג גם קודם "אנו דנים באותו מתווה כבר למעלה משנה". באגודת ישראל מתעקשים להציג את המהלך שאותו יזמו וקידמו כעמדת הכוח החרדית במו"מ העתידי, אי שם אחרי הבחירות.

גורמים חרדים אומרים בעקבות הודעת נתניהו: ״הפתרון היחיד שיכול להיות הוא רק אם אדלשטיין יוותר על רוב הסנקציות. בשלב הזה הפתרון תלוי בעיקר באדלשטיין, מפני שהחרדים מבחינתם כבר הסכימו להתגמש".

כך טוענים בכירים באגודה: "נתניהו לקח את החרדים כמובן מאליו, אין לו הכרת הטוב לשותפים. רק כאשר חרב הבחירות מוטלת על צווארו – הוא יתחיל להבין שהוא צריך לעמוד בהסכם שלו ולהביא חוק להסדרת מעמד בני הישיבות. החרדים חוזרים לעמדת הכוח בהקמת הממשלה. יתנו – יקבלו, לא יתנו – לא יקבלו. מי שירצה את החרדים בממשלה יצטרך להסדיר את הנושאים החשובים. לא עוד תמיכה גורפת במועמד לראשות הממשלה." טיעון תמוה למדי. מספיק לשמוע את ראשי מפלגות האופוזיציה ואת מי שעומד להיכנס לזירה הפוליטית – נפתלי בנט – מדברים על גיוס חרדים, כדי להעריך כי יהיה קשה לחרדים לקבל אצל ליברמן, בנט, לפיד, גנץ וגולן את מה שלא קיבלו אצל נתניהו". 

הפגנות חרדים נגד חוק הגיוס (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
הפגנות חרדים נגד חוק הגיוס (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

בית הרב הירש הודיע מוקדם יותר כי לאחר שחברי הכנסת עדכנו הלילה את מרן ראש הישיבה הגרמ"ה הירש בפרטי הפגישה עם יולי אדלשטיין, עולה בבירור כי אין התקדמות כלל בנושא הגיוס. בהתאם לכך ראש הישיבה הורה על פרישה מהקואליציה בזמן הקרוב עם מפלגת יהדות התורה. 

מעין סמון, דוברו של יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, אמר כי "אם לגייס חרדים במציאות של מלחמה על הבית, כשאחים שלי נשחקים במילואים, כשהמשפחות שלהם קורסות וכשזוגות מתגרשים כי הן לא עומדות בעומס המילואים זו 'נקמנות אישית' - אז אני בעד נקמה".

יש עתיד תעלה בשבוע הבא למליאת הכנסת את הצעת החוק לפיזור הכנסת. את חוק פיזור הכנסת ניתן לעלות להצבעה רק ביום רביעי הבא. אמש אדלשטיין, אטיאס ואזולאי ישבו כשש שעות ודנו בפרטי פרטים על טיוטת חוק גיוס. גורם חרדי בכיר אמר כי "הדחת אדלשטיין - אינה פתרון, נתניהו יודע את זה. הערכה כרגע - הולכים לבחירות". אדלשטיין ונתניהו צפויים להיפגש בשעה 18:30 הערב.

בבתים של הרבנים הליטאים תהו אמש, מדוע רה"מ לא השתתף בפגישה כה מכרעת. המסקנה שעלתה: או שהנושא לא מספיק חשוב לנתניהו (ואז - אין פתרון, אלא בחירות), או - שנתניהו גמר אומר כי הולכים לבחירות ( ואז - כל שכן בחירות). כך או כך, יש לנתניהו שבוע עד יום רביעי הבא (החוק לפיזור הכנסת דורש אישור בארבע קריאות, לכן ניתן להעלותו ביום רביעי הבא) כדי לטפל במשבר. הערכות כרגע - ניתן להגיע למועד בחירות מוסכם, פחות - לנוסח מוסכם של חוק גיוס.

החרדים הביעו אי שביעות רצון מלאה מכמה סעיפים, הוויכוח העיקרי - סביב הסנקציות. החרדים מגדירים את מה שמופיע בטיוטה "שמד" (שוב, בעיקר בכל הקשור לסנקציות). הצדדים מעריכים את הפערים כ"גדולים" ו"ספק אם ניתנים לצמצום". החרדים רשמו הכל ועולים עם זה לרבנים.

האמירה אצל ההנהגה הליטאית (הרב הירש והרב לנדו) - אין מנוס מהעלאת החוק לפיזור הכנסת. יש עתיד הודיעו הרגע שיעלו את החוק לפיזור הכנסת בשבוע הבא. החרדים אומרים כי הכיוון אצלם - להעלות את החוק לפיזור הכנסת ברביעי הבא. טרם ברור - מה יוחלט בש"ס, הרי זה מה שיכריע את עתיד הקואליציה. 

יועציו של ראש הממשלה נתניהו פנו לבית הרב דב לנדו בבקשה לתאם שיחה בין הרב לרה"מ, כאשר בבית הרב לנדו השיבו בשלילה והבהירו כי  "אין מה לדבר, כבר דיברו על הכל". כעת לנתניהו נותר להחליט - האם הוא מביא פתרון לשותפים שלו, או שהוא רוצה בחירות.

אריה דרעי, יולי אדלשטיין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90,חיים גולדברג, פלאש 90)
אריה דרעי, יולי אדלשטיין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90,חיים גולדברג, פלאש 90)

מטעמו של ח"כ אדלשטיין נמסר במהלך הפגישה: "אין חדש תחת השמש. מתווה חוק הגיוס אותו הצגתי אמש בפגישה, הוא אותו המתווה עליו אנחנו דנים כבר למעלה משנה. חוק ללא סנקציות אישיות אפקטיביות, יעדי גיוס גבוהים ובקצב עלייה גבוה - איננו גיוס אלא השתמטות, ולכך התנגדתי לכל אורך הדרך. בזמן שחיילי צה״ל ומפקדיו נמצאים בעיצומם של מאמצי ההכרעה מול חמאס, אני מחויב להם, למשפחותיהם ולמען ביטחון ישראל - להרחיב את בסיס הגיוס לצה״ל, להבטיח את בניין הכח שלנו דורות קדימה ולהקל על נטל המילואימניקים".

אדלשטיין התייחס לאפשרות של פירוק הממשלה ואמר: "אינני בעד פיזור הקואליציה או פירוק הממשלה ואינני שותף לשנאת אחינו החרדים. ההפך הוא הנכון. כיו״ר ועדת חוץ וביטחון אשר חשוף לאתגרים הביטחוניים הניצבים בפנינו, אני אומר בפה מלא: אסור לנו לעצור את המלאכה בחזיתות השונות ולעסוק בפוליטיקה. צו השעה הוא קידום חוק גיוס אפקטיבי ואמיתי. אחרי 77 שנה, אנחנו יכולים לעשות היסטוריה".

ממפלגת ישראל ביתנו נמסר: "סיעת ישראל ביתנו תעלה בשבוע הבא למליאת הכנסת את הצעת החוק לפיזור הכנסת".