לאחר הפרישה מהקואליציה, סיעות ש"ס ויהדות התורה פרסמו היום (רביעי) הודעה רשמית בה הבהירו את עמדתם בנוגע לתמיכה בעסקת חטופים והפסקת אש ברצועת עזה.

בהודעה נכתב: "למרות העובדה שנאלצנו לפרוש מהממשלה, בשל הפרות חוזרות ונשנות של הסיכומים מצד השותפים הקואליציוניים, אנו מחויבים באופן מלא לאחינו ואחיותינו, השבויים במנהרות בעזה, החיים והחללים כאחד. משכך, הסיעות יעניקו גיבוי לכל הצעת הסכם חטופים שתובא לממשלה ולכנסת. אין מצווה חשובה יותר מפדיון שבויים. אנו שבים וקוראים לראש הממשלה לעשות כל שביכולתו להשיב את אחינו ואחיותינו החטופים, כולם ללא יוצא מן הכלל, במהרה למשפחותיהם".

בנימין נתניהו עם ח''כ חרדים במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בנימין נתניהו עם ח''כ חרדים במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

יש לציין כי בפועל תמיכת ש"ס ויהדות התורה לא מהווה פקטור מעשי כי כל עסקה מאושרת בקבינט ובממשלה, בעוד החרדים כרגע אינם חלק מהממשלה.

מטה המשפחות להחזרת החטופים פרסם בתגובה: "מברכים על הודעת ש"ס ויהדות התורה שמוכיחה שוב כי יש הסכמה לאומית נרחבת: השבת החטופים כערך עליון, אשר אינו קשור למחנה פוליטי כזה או אחר. מוטב שהשר עמיחי אליהו, ובכירים אחרים בקואליציה, ייקחו את הדבר לתשומת ליבם. הסכם כולל וסיום הלחימה, עכשיו. זהו רצון העם".

בתוך כך, סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של נשיא ארצות הברית, צפוי להגיע מחר לישראל לצורך דיונים בנוגע למצב בעזה, לסטטוס המשא ומתן על עסקת החטופים ולצעדים הבאים של ישראל. ויטקוף יגיע לישראל לאחר שקיים ביומיים האחרונים סבב פגישות בוושינגטון עם השר רון דרמר ועם ראש המל"ל,  צחי הנגבי.

סטיב וויטקוף (צילום: רויטרס)
סטיב וויטקוף (צילום: רויטרס)

צוות המשא ומתן הישראלי שב לארץ בשבוע שעבר, ומאז מתקיימות התייעצויות פנימיות במטרה להכריע על המשך הדרך. התנאי הישראלי לחידוש השיחות בקטאר הובהר למתווכים: חמאס נדרש להפגין גמישות ולבצע תיקונים מהותיים בתשובתו להצעת המתווכים, באופן שיאפשר לישראל לראות בה בסיס ריאלי להתקדמות להסכם.

גורם מדיני ציין כי הצוות נמצא בקשר רציף עם המתווכים, אך בשלב זה טרם התקבלה החלטה חדשה - אין סימנים לכך שחמאס נכון לשנות את עמדתו או לרכך את דרישותיו. בירושלים מצפים מהמתווכות, ובראשן קטאר, לנקוט עמדה תקיפה מול חמאס ולדרוש ממנו גמישות. אולם מקורות הבקיאים בעמדת דוחא מעידים כי קטאר נוקטת קו הפוך.