יממה בלבד לאחר שנחתם ההסכם הדרמטי במוסדות הלאומיים, שהביא לחלוקת התפקידים בין הגושים ולסיום אחד המאבקים הפוליטיים הסוערים של החודשים האחרונים - יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, הטיל הערב (רביעי) פצצה פוליטית והודיע כי מפלגתו לא תהיה חלק מההסכמות. "רצינו לנקות את המוסדות הלאומיים, אבל הבנתי שאי אפשר לתקן את זה – צריך לסגור את זה", הצהיר.

ההסכם שנחתם אתמול סיים שבועות של משא ומתן מתוח סביב חלוקת התפקידים בהסתדרות הציונית ובקרן הקיימת לישראל. במרכזו: מתווה רוטציות בין נציגי הליכוד, יש עתיד ומפלגות נוספות, שכלל מינויי מפתח וקדנציות מתחלפות. לפי ההבנות, יעקב חגואל יכהן תחילה כיו"ר ההסתדרות הציונית ויעביר את השרביט בהמשך לנציג "יש עתיד". יו"ר קק"ל אמור היה להיות ח"כ מאיר כהן ("יש עתיד"), ברוטציה עם שי חג'ג', ראש המועצה האזורית מרחבים ונציג "הליכוד". בנוסף, השר מיקי זוהר קיבל שתי מחלקות למועמדיו, וגדעון סער - אחת.

\'\'מהרגע ששמו הוזכר, בכל כמה שעות התגלו עוד ועוד פרטים\'\'. יאיר נתניהו (צילום: פלאש 90)
\'\'מהרגע ששמו הוזכר, בכל כמה שעות התגלו עוד ועוד פרטים\'\'. יאיר נתניהו (צילום: פלאש 90)

אך מאחורי הקלעים נותרה עננה: גורמים בליכוד הבהירו כי לא שמעו מזוהר על כוונה לוותר על מינויו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, לתפקיד ראש מחלקת ההסברה בהסתדרות הציונית - מהלך שעורר סערה ציבורית ותרם לפיצוץ עם "יש עתיד".

בהצהרה חריפה לתקשורת אמר לפיד כי ההסכם כולו "נבנה על תרבות של שחיתות ועסקנות". לדבריו, יש עתיד לא תקבל תפקידים ולא תשתתף במנגנוני המינויים. "לא ניקח ג'ובים, לא ניקח תקציבים, לא ניקח תפקידים ניהוליים", אמר לפיד. "הניסיון לסדר עבודה ליאיר נתניהו, לבני משפחת דרעי ולקבוצה ענקית של עסקנים הוא רק קצה הקרחון. הקימו שש מחלקות חדשות שאין להן כל צורך אמיתי – רק כדי לחלק ג'ובים".

לפיד הודיע גם כי מפלגתו תגיש הצעת חוק להלאמת הקרן הקיימת לישראל, כדי "להכפיף את המוסדות הלאומיים לביקורת המדינה ולחוקי המדינה".

מאחורי ההחלטה, אומרים גורמים ב"יש עתיד", עמד רצף של חשיפות פנימיות על "מינויים פוליטיים ותקציבים מיותרים". לדברי הגורמים, מהרגע ששמו של יאיר נתניהו הוזכר, לפיד עצר את המגעים. "בכל כמה שעות התגלו עוד ועוד פרטים על שחיתות ועל סידורי ג'ובים, והבנו שאין דרך לתקן את זה מבפנים", אמר אחד הגורמים.

מדובר במהלך חריג בנוף הפוליטי – מפלגה גדולה שמוותרת על תקציבים, ג’ובים ועמדות מפתח. כל יתר הסיעות לפי שעה נותרו בתוך ההסכם. לכן, לפיד חתם את דבריו במסר למפלגות האחרות: "אני קורא לכולן לשקול מחדש אם הן מוכנות להיות חלק מהסכם שברור שהוא מעשה של שחיתות ועסקנות ירודה. אנחנו, בכל מקרה, לא נהיה שם".

במערכת הפוליטית העריכו הערב כי פרישת יש עתיד עלולה להשפיע על יציבות ההסכמות שהושגו אתמול, אך במוסדות הלאומיים הדגישו כי "ההסכם נחתם ויוצא לדרך כמתוכנן".